top of page
Sök
  • Skribentens bildRabi Aho

Kost och Munhälsa

Uppdaterat: 22 jan. 2022

Sen urminnes tider vet man att kost kan stärka eller försvaga. Det viktiga att tänka på när det kommer till kost är att alla har inte samma tendenser. Därför blir det viktigt att känna till ens egna känsligheter


En diabetiker ska inte äta för mycket socker då det kan ha livsavgörande effekter. En glutenintolerant ska avstå från gluten och laktosintoleranta ska hålla sig borta från laktos.Socker?

Vi på akademitandvården vet att socker spelar en roll för ohälsa inte minst i tänderna.


Socker är också en av våra tiders mest uppskattade komponent i mycket av våra livsmedel. Den hjälper oss att uppleva kortsiktig belöning. Kortsiktig belöning är inte fel och kan ofta vara till hjälp.


Man ska vara medveten om sin egna sockerkänslighet och äta det med måtta.


En god munhygien är avgörande för hur stor sockerkänslighet man har i tänderna.


Stärkelser och karies?

Det är inte bara socker som orsakar kariesplack. Övriga stärkelser som tenderar att fastna på tänderna orsakar också karies i tänderna.


Kostråd

Kostråd bör ges individuellt. Vissa är vegetarianer medan andra äter en allsidig kost. Vi har olika möjlighet att ta upp näringen i maten och bör vara observanta på vårt mående. Vi på Akademitandvården anser att man bör jobba förebyggande med sin övriga hälsa. Genom undersökningar hos den allmänna- hälso- och sjukvården kan man ta reda på om om man har överkänsligheter eller funktionshinder.


"Gastric- bypass" patienter och de som saknar en gallblåsa är exempel på funktionshinder i matspjäkningskanalen.


Tänder viktigt för att kunna uppta näring

Tändernas funktion spelar en roll i det allmänna upptaget av näringen. Matspjälkningen börjar hos tänderna. Om du har problem med att tugga din mat bör du kontakta din tandläkare för vidare utredning av tuggfunktionen.ReferenserFörfattare: Leg. Tandläkare Rabi Aho

Akademitandvården AB

47 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page