top of page

Tandblekning hos Tandläkare Motala

Tandblekning?

Tandblekning är en ren estetisk behandling och gör tänderna vitare.

Akademitandvården gör en undersökning före på patienten för att bestämma exakt vad patienten är ute efter. I generella drag vill patienten ha ett vackrare leende och har listat ut att vitare tänder kan vara vägen dit. 

Tandblekning är en metod som syftar till  att blekmedel diffunderar in i tändernas mikrokanaler och bryter ner pigment som orsakar missfärgningar.

Tandblekmedel består av kraftigt reaktiva kemikalier medan tänder är levande. Därav rekommenderas försiktighet och konsultation med tandvården före.

Akademitandvården gör en undersökning och fastställer orsaken till missfärgningar och bestämmer om det finns risker med tandblekning.

Tandblekning.jpg

Orsaker till "mörka" tänder

Det finns olika anledningar till varför patienter lider av mörkare tänder och inte alltid kan "tandblekning" lösa problemet.

Några orsaker till mörka tänder:

  • Missfärgningar från mat, dryck och tobak.

  • Ej släta ytor

  • Tjocklek på dentin

  • Karies

  • Tidigare fyllningar

  • Tunn emalj

  • Slitna tänder

  • Sprickor

  • Missbildad tandstruktur s.k "mineralisationsstörning"

  • Intern tidigare kärlskada på tand (missfärgad insida)

Tandläkaren fastställer orsaken till tandfärgen och erbjuder patienten de optimala valen för att erhålla den önskade effekten.

mineralisationsstörning.jpeg
Tunn emalj.jpeg

Hur går tandblekning till?

  1. Patienten besöker tandvården för undersökning. Patient ska vara frisk och kunna hantera sina riskfaktorer. Om detta inte är uppfyllt ska patienten först "sjukdomsbehandlas".  I samband med detta tar man reda på varför patienten har missfärgade tänder och vad patienten önskar.

  2. Tandläkaren rekommenderar metod för att optimera patientens estetik. i Normala fall bör patienten gått igenom en professionell tandrengöring. Därefter bestäms om patientens tänder ska blekas hemma eller på klinik

  3. Klinikblekning innebär att man använder ett kraftig blekmedel. Lampa används för att förhasta processen. Patienten är kvar i stolen ca 1 timme. Därefter är det klart. Hemmablekning innebär att patienten erhåller blekmedlet som är av lägre koncentration och bleker flera nätter hemma tillsammans med skräddarsydda skenor som framställts.

Kemiska processen "Tandblekning"

I tandvården använder vi normalt karbamidperoxid. Det är ett ämne som består av väteperoxid och urea. Väteperoxiden tar sig in i tandens mycket små håligheter som kan ses i elektronmikroskop på bilden. Dessa hål är ingenting man kan se med blotta ögat. 

I dessa små kanaler diffunderar väteperoxiden in och all proteinbaserat pigment bryts ner och drivs ut från dessa kanaler. Dessa små "tubulis" som finns i tanden är normalt sett vätskefyllda och är "tandens sätt" att kommunicera med pulpan. Väteperoxiden tenderar att driva ut vätskan från dessa vilket gör tandens insida sensibel och lätt inflammerad. Av den anledningen är det inte ovanligt att tänderna "isar" efter tandblekning.

Viktigt att tänka på är att när tanden är torr ska man vara försiktig med nya källor som kan missfärga. Man bör inte dricka svart kaffe, mörkt te, rött vin, snus, blåbär och annat som lätt misffärgar tänderna.

Referenser

DpY9Ik1WsAA0-ie.jpg
nedladdning.jpg
Rabi Aho
Leg. Tandläkare & Grundare
Akademitandvården AB
bottom of page