top of page

Rotfyllning / Rotbehandling Motala

Rotbehandling?

När en tand har en infektion i pulpan eller har ett för stort hål (omfattande kariesangrepp) i anslutning till pulpan behöver en tand rensas och rotfyllas. 

Till patientens överraskning gör inte en rotbehandling ont. Man erhåller bedövning och tandläkaren desinficierar tandens insida som ofta består av flera kanaler. Därefter fylls insidan vilket skyddar från framtida infektion.

OBS ömhet i en vecka efter rotbehandling är normalt.

Alla tänder är inte kandidater till en rotbehandling då tanden kan vara för svag och inte klara framtida kraftbelastningar. Likaså måste tandens värde i bettet fastslås.

 

Akademitandvården utför en undersökning och ger patienten prognosbedömning före.

Vid frågor eller tidsbokning tryck på knappen nedan:

Rotfyllning / Rotbehandling .jpg

Mer om rotbehandling

Tandens insida har ibland komplex anatomi. Den består av ett pulpakavum, kanaler och bikanaler. Nervtrådar och blodkärl har på olika sätt inträde och utträde i tanden i pulpan.

När tanden insida inte helt infekterats av bakterier är prognosen för lyckad rengöring mycket högre än när den total infekterats. 

Tandläkaren administrerar lokalbedövning vilket gör att patienten inte känner värk. Därefter borrar tandläkaren ett hål i tanden för att få "tillgång" till tandens pulpa för att hitta samtliga kanaler och mäta dessa. Därefter rensar insidan med maskinella filar och spolas rikligt ur med aseptisk (bakteriedödande) lösning. 

När innehållet rensats ut torkar man insidan med etanol och sterila "papperspoints". Därefter fyller man insidan med både flytande och fast rotfyllningsmaterial. Nu är tanden rotfylld.

Tandens krona återställs antingen genom fyllningsterapi eller kronterapi som tandläkaren rekommenderar.

När tanden har infekterats dvs när pulpan är nekrotisk kan man efter den vanliga rensen göra ett inlägg med bakteriedödande innan rotfyllning utförs och därför kan ibland rotbehandling kräva fler besök.

Rabi Aho
Leg. Tandläkare & Grundare
Akademitandvården AB
bottom of page