top of page
Sök
  • Skribentens bildRabi Aho

Det negativa placket och vikten av tandborstning.

Inledning

Vi har alla hört talas om tandplack och hur viktigt det är att borsta våra tänder regelbundet för att hålla vår munhälsa i toppform. Men vad är egentligen dentalt plack och varför är det så negativt för vår tandhälsa? I det här blogginlägget kommer vi att utforska plackens natur och förklara varför det är avgörande att avlägsna det genom regelbunden borstning och god munhygien.


Vad är dentalt plack?

Dentalt plack är en klibbig, färglös/vitaktig film som bildas på tändernas yta. Det består av en kombination av bakterier, matrester och saliv. Placket bildas ständigt i vår mun, men om det inte avlägsnas regelbundet kan det orsaka allvarliga tandhälsoproblem.


Varför är plack negativt? Plack är negativt av flera anledningar:

  1. Karies: Plack innehåller bakterier som metaboliserar socker och kolhydrater från maten vi äter. Som ett resultat bildas syror som eroderar tandens emalj och leder till karies, eller hål i tänderna.

  2. Tandköttsproblem: Plack kan irritera tandköttet och leda till gingivit, den första fasen av tandköttsinflammation. Om gingiviten inte behandlas i tid kan den utvecklas till en allvarligare form av tandköttssjukdom som kallas parodontit, vilket kan leda till tandlossning och skador på käkbenet.

  3. Tandsten: Om placket inte avlägsnas genom regelbunden borstning och tandtrådning kan det förkalkas och omvandlas till tandsten. Tandsten är en hård beläggning som kan bara avlägsnas av en tandläkare eller en tandhygienist. Det kan orsaka tandköttsirritation och leda till allvarligare tandköttsproblem.


Vikten av att regelbundet borsta och avlägsna plack

Nu när vi förstår varför dentalt plack är negativt är det viktigt att inse vikten av att regelbundet borsta och avlägsna plack. Här är några skäl till varför detta är avgörande för vår tandhälsa:

  1. Förebyggande av karies: Genom att borsta tänderna minst två gånger om dagen och använda en fluorerad tandkräm kan du avlägsna plack och förhindra kariesbildning. Tandborstning tar bort matrester och bakterier som kan orsaka tandförfall.

  2. Tandköttshälsa: En grundlig borstning av tänderna hjälper till att massera tandköttet och avlägsna plack från tandköttslinjen. Detta minskar risken för tandköttssjukdomar och bevarar tandköttets hälsa.

  3. Frisk andedräkt: Plack som ansamlas på tungan och tänderna kan orsaka dålig andedräkt. Genom att regelbundet borsta och avlägsna plack kan du hålla din andedräkt fräsch och behaglig.

  4. Minskad risk för allvarligare problem: Genom att avlägsna plack regelbundet minskar du risken för att utveckla allvarligare tandhälsoproblem som tandköttsinflammation och tandlossning.

Slutsats

Dentalt plack är negativt för vår tandhälsa och kan leda till karies, tandköttssjukdomar och andra problem om det inte avlägsnas regelbundet. Genom att borsta tänderna noggrant minst två gånger om dagen och använda tandtråd eller mellanrumsborstar kan vi effektivt ta bort plack och hålla vår munhälsa i toppform. Kom ihåg att regelbunden tandvård och besök hos tandläkaren är också viktiga för att upprätthålla en sund och frisk mun. Vid behov kan du boka en tid genom att trycka på knappen här.


110 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page