Hur borstar man tänderna rätt?
- Linda Ås
- 25 aug. 2022
- 3 min läsning
Uppdaterat: 24 maj
Så borstar du tänderna på rätt sätt
Att använda borsten på rätt sätt förhindrar karies, tandsten och tandköttsproblem. För att förhindra alla typer av tandköttsproblem behöver du veta hur du rengör dina tänder på rätt sätt, så här är en komplett guide för dig:
Använd en mjuk tandborste
För bättre hälsa, använd en mjuk tandborste, till exempel en elektrisk, för att få en skonsam och effektiv rengöring.
Ta en ärtstor klick fluortandkräm
När du har valt din eltandborste, applicera en liten mängd fluortandkräm och börja rengöra. För bättre hygien är det viktigt att borsta tänderna två gånger om dagen.
Borsta i 2 minuter
Borsta tänderna morgon och kväll i 2 minuter varje gång, och varje del i nästan 30 sekunder för bättre räckvidd.
Dela upp munnen i 4 delar
För perfekt rengöring, dela upp munnen i fyra sektioner för att rengöra varje del på djupet och borsta 30 sekunder per del.
Håll borsten snett mot tandköttet
Borstens vinkel ska vara 45 grader. Håll sedan borsten i rätt vinkel innan du slår på borsten, och rör sedan borsten i små, mjuka cirklar.
Glöm inte insidan, utsidan och tuggytorna.
Fokusera på tuggområdena, inre och yttre områden, för djuprengöring.
Spotta ut – skölj inte med vatten
När du är klar med ordentlig rengöring, spotta ut tandkrämen, men använd inte vatten för att gurgla eller skölja munnen för en långvarig fluorideffekt.
Rengör mellan tänderna dagligen
For proper, thorough cleaning, you should brush your teeth regularly—twice a day with dental floss or interdental brushes. In other words, for best hygiene, it's recommended before brushing.

Så borstar du tänderna med en eltandborste
Elektrisk tandborste gör rengöringen mycket effektiv och enkel. Ta enkelt bort plack eller matrester före läggdags och på morgonen. Den korrekta metoden inkluderar att väta borsten, applicera tandkräm, vrida borsten mot tänderna, etc. Håll borsten på plats och för den försiktigt runt munnen så att den kan nå alla delar, till exempel inre, yttre och tuggområden ordentligt. Låt oss ta en titt på stegen för att borsta tänderna:
Fukta borsthuvudet och ta en ärtstor klick fluortandkräm.
Placera eltandborsten mot tanden innan du startar.
Låt borsten göra jobbet – tryck inte!
Följ tandraden långsamt, tand för tand.
Håll kvar borsten 2–3 sekunder per tand på utsida, insida och tuggytor.
Dela upp munnen i 4 delar och borsta 30 sekunder per del.
Spotta ut – skölj inte med vatten efteråt.
Rengör mellan tänderna dagligen med mellanrumsborstar och/eller tandtråd – gärna före borstning.
Rengör mellan tänderna dagligen med interdentalborstar och/eller tandtråd – helst före tandborstning.
De flesta borstar inte med rätt teknik
De flesta av oss tycker det är självklart att borsta tänderna. Man smakar och luktar gott i munnen och känner sig fräsch. Men vad som inte är lika självklart är hur man effektivt gör rent och får optimal plackkontroll i munnen.
En rad olika bakterier finns i munhålan. Vår mun är ett ekosystem och i det bildas dagligen en biofilm på tänderna. När biofilmen ligger kvar på tänderna och i anslutning till tandköttet kan karies och tandköttsinflammationer utvecklas. Därför är det viktigt att förhindra att biofilmen uppstår. Det gör vi bäst med tandborste och olika mellanrumsredskap.

Det finns en uppsjö av tandborstar på marknaden och som konsument kan det vara svårt att navigera i denna djungel där alla producenter säger att just deras produkt är bäst. Här är tandhygienisten en viktig guide. Tandhygienisten provar ut redskap och olika tekniker.
Innan egenhygienen kan nå sitt bästa tillstånd behöver patientens mun vara grundläggande rent och patienten behöver bli medveten om hur munnen ser ut. För att nå en “baseline” behövs ofta en professionell tandvård vilket innebär att tandsten och andra grundläggande problem elimineras för att ge rum för en optimal “hemma hygien”.
Mellanrumsborstar och tandtråd är otroligt viktiga för rengöringen mellan tänder och ner på rotytan. Om tänderna har lagats innebär det att det finns skarvar djupare ner på rotytorna. Hos tandhygienisten eller tandsköterskan får patienten individuellt utprovade redskap och instruktion i hur de ska användas.

En intakt tand som aldrig lagats är lätt att hålla ren. Den har en slät yta, det finns inga skarvar från fyllningar eller kronor. Tänder som är lagade eller har kronterapi på sig utgör en större utmaning att hålla rent. Har man större konstruktioner som broar och implantat ökar kraven på ännu mer rigorös och specialiserad rengöring. För att förbättra förutsättningarna för patienten att hålla rent behöver tandläkaren och tandhygienisten samarbeta. Släta fyllningar, kronor med välpassande kronskarvar och implantat med utrymme för mellanrumsborstar, underlättar för patienten att sköta sin dagliga hygien.

Akademitandvården arbetar i team för att hjälpa och utbilda patienter så att de inte bara blir friska, utan förblir friska i munnen.
Författare:
Linda Ås, Leg. Tandhygienist
Rabi Aho Leg. Tandläkare
Komentarze