top of page
Sök
  • Skribentens bildLinda Ås

“Vi såg det inte komma....Parodontit- en tyst sjukdom"

Uppdaterat: 19 mars 2022

Upp till 40% av alla vuxna lider av fästeförlust på tänderna, oftast initialt med mycket små eller inga symtom som patienten själv lägger märke till.

Mellan 7% och 20% av alla vuxna, har mer omfattande vävnadsförlust, där delvis eller hel tandförlust blir effekten.


När vi borstar och tar hand om våra tänder, så gör vi vad vi i tandvården kallar en mekanisk plackkontroll. Näringen på tänder, "placket" , tas bort effektivt med tandborste och tandtråd och ibland även mellanrumsborstar. Eftersom tandborsten inte når in mellan tänderna , är det viktigt att göra rent där med ett separat redskap. Om inte placket försvinner kommer tandköttet att bli inflammerat, det blir blankt, svullet, rodnat och lättblödande. Det tar ungefär 8 dagar för en tandköttsinflammation att utvecklas, vilket innebär att regelbunden användning av mellanrumsredskap, blir nödvändig. En tandköttsinflammation som får gå ostörd, riskerar att gå över till en kronisk parodontit.



Orsaken till parodontit är ett inflammationssvar från den egna kroppen, där det sänds ut ämnen som bryter ner käkbenet som tänderna sitter i. Det som blir konsekvensen är en tandlossning. Oftast märker inte patienten själv av parodsjukdomen förrän det har gått så långt att tänderna har börjat bli mobila.


Vid besök hos oss tandhygienister, så görs en noggrann mekanisk rengöring av tänderna, ner i tandköttet och på tandrötterna. Det görs med handinstrument och ultraljud. Tandsten som sitter på tänderna och nere i tandköttsfickorna tas bort, för att skapa möjlighet för tandköttet att läka. I och med läkningen, stoppas nedbrytningen av käkbenet och den parodontala sjukdomen fås under kontroll.


Då besök hos tandhygienisten är viktigt, så är patientens dagliga arbete med sin egenvård hemma, minst lika viktigt och värdefullt och direkt avgörande för läkning. Tandhygienisten och patienten är samarbetspartners i kampen för en god munhälsa.

Tillsammans kan vi "se det komma…”


Författare:

Leg. Tandhygienist Linda Ås

Akademitandvården Motala


Referenser:


Jönsson B, Abrahamsson K H. Att stödja patienter till ett beteende som främjar den parodontala hälsan – strategier och tekniker som kan underlätta i beteendeförändringsprocessen. TandhygienistTidningen 6.2020


Klinge B, Gustafsson A. Parodontit: en introduktion. 6, uppl. ed. Stockholm: Gothia; 2016. ISBN: 978-91-8809-958-7


https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/kronisk-parodontit---prevention-diagnostik-och-behandling/


774 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page