top of page
Sök
  • Skribentens bildRabi Aho

Vanliga besvär efter tandvård

Uppdaterat: 22 jan. 2022

Fyllningsterapi

Efter en eller flera lagningar är det vanligt med ömhet som kan pågå från veckor till månader (ibland över 6 månader). Detta varierar hos personer. När en tand fått en ny fyllning kan pulpa bli sensibel en längre tid. Tanden kan vara tuggöm på vissa punkter. Pulpan lär sig ofta med tiden att anpassa till den nya situationen.

Att göra: Om värken är för stor och utdragen bör tandläkare konsulteras och eventuellt undersöka området. OBS vissa personer ha flera riskfaktorer vilket gör att tandnerver blir överkänsliga. Exempel på det är gnissling, pressning och övriga neurologiska tillstånd.Rotbehandling

Efter rotbehandlingsingrepp är det normalt med besvär som pågår över 1 vecka. Man har rensat tanden insida och nerver som omger tanden i käkbenet är normalt sett irriterade. Det är normalt med tuggömhet och spontant värk i området. Med tiden återhämtar sig området. Likt övriga ingrepp i kroppen är det vanligt med postoperativ värk.

Att göra: Kontakta din tandläkare om besväret är för stort och pågår en lång tid.


Tandutdragning och "Alveolit"

Efter en tandutdragning är det vanligt med lite värk, svullnad och lätt feber de första 4 dagarna. Därefter ska området "lugna ner sig". Ett vanligt förekommande tillstånd är Alveolit. Alveolit är en mycket intensiv tandvärksliknande tillstånd som pågår ca 2 veckor. Inga infektionstecken som svullnad, rodnad finns men mycket värk. Detta tillstånd är inte farligt men besvärligt för patienten.

Att göra: Värktabletter dämpar normalt sett värken. Vid alveolit blir man mycket beroende av värktabletter för så fort de går ut ur kroppen uppstår intensiv värk. Om besvär är för stort bör man kontakta sin tandläkare.Författare: Leg. Tandläkare Rabi Aho

Akademitandvården AB.77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page