top of page

Osynlig Tandställning Motala

Osynlig Tandställning/Invisalign?

Den digitala tekniken har förändrat hela tandvården inte minst när det kommer till tandreglering. Aldrig förr har vuxna patienter behandlats för bettfel/malocklusion  på den nivån som idag.

Tandläkaren scannar digitalt patientens käke. Digitalt planeras tandförflyttning och sedan presentera slutresultatet till patienten före någon behandling påbörjas.

Ofta blir patienter positivt överraskade och motiverade när de i förväg kan se sitt vackra slutresultat 

Akademitandvården jobbar med världens största och kändaste tillverkare av osynlig tandställning s.k. "Invisalign" och "Clear Correct".

Learn-These-Things-Prior-To-Having-Your-Invisalign-Aligners_edited_edited_edited.jpg

Mer om Invisalign och osynlig tandställning

"Invisalign" är flera delvis rigida och delvis elastiska skenor som omfamnar ena käkens samtliga tänder. Den är så pass tunn att det är oftast är mycket svårt för folk att lägga märke till att det ens finns någonting på tänderna. 

Före patienten får sina skenor utlämnande är det vanligt att tandläkare putsar mellan tänderna för att skapa plats. Likaså appliceras vad vi kallar för osynliga "plastknoppar" på tänderna. Dessa är fäst- och tryckpunkter på tänderna vilket gör att skenorna kan hållas på plats och speciella tryckpunkter.

Skenorna är skräddarsydda och applicerar ett förväntat lätt tryck på tänderna. Detta gör inte ont eller orsakar inga övriga spänningar. Detta lätta tryck har tandläkaren förutbestämt. Den första skenan används en vecka om inte tandläkaren bestämt att den behöver bäras i längre tid. Efter en vecka byter patienten ut skenan till skena nummer två. Den första skenan ska då ha slutat applicera ett tryck och flyttat tänderna enligt planering. Den andra skenan har ett annat tryck för att orsaka andra sekvensen önskade tandförflyttningar. På detta sätt fortsätter det. 

Det är inte ovanligt att tänderna framförallt till en början kan kännas lite ömma vid tryck . Detta är fullt naturligt och försvinner. Likaså får tänderna lite mobilitet vilket efter behandling stabiliseras. Vid eventuella oroligheter kan tandläkaren kontaktas för rådgivning.

Behandlingstid?

Behandlingstid varierar mellan patienter. Faktorer som påverkar:

  • Antalet Skenor

  • Hur länge varje skena används (1-2 veckor är normalt)

  • Justering vid slutkontroll och beställning av nya skenor?

  • Tandläkarens Terapiplan

OBS patienter med tidigare tandlossningsproblem eller "korta tänder" kan behandlingen pågå i längre tid.

Ontime

Hygien?

Den stora fördelen många patienter upplever är hur lätt det är att göra rent sina tänder under pågående tandställningsterapi. Tillskillnad från klassisk tandställning fastnar inte lika mycket mat som samtidigt är svårt att avlägsna. I detta fall tar du bara av dig skenorna och borstar tänderna.

 

Under terapin bör man tänka på att det fastnar mer mat mellan tänderna och därför kan det vara bra att ha med sig en liten "mellanrumsborste eller "tandtrådsbygel" i sitt lilla fack.

Äta inte mat med tandställninge på.

När det är dags att äta mat ska du avlägsna din tandställning och skölja av de med vatten. Ät inte med skenorna på eftersom detta sliter på skenorna och det fastnar mycket mat på de.

Vad ska jag göra om jag tappar bort en skena?

I första hand kontakar du din tandläkare. Det kan bli aktuellt att hoppa över till nästa sekvens skena. Observera dock om den spänner för mycket.

Använd skenan 22 av 24 timmar. 

Vi rekommenderar att du använder skenan ca 22 timmar på ett dygn. Det är mycket viktigt att patienten använder sin tandställning enligt rekommendation vilket påverkar slutresultatet. 

Osynlig tandställning.jpg

Referenser

Rabi Aho
Leg. Tandläkare & Grundare
Akademitandvården AB
bottom of page