Hjälp vid Karies / Hål i tanden i Motala

Vad är "hål i tand"?

När man säger "hål i tanden" menar man egentligen tandröta (karies).

När mat/näring hamnar på tänderna och inte försvinner efter ett par dagar formeras det till ett plack. Plack är en smet och består av ett bakterienäringskomplex. 

Placket tenderar att "jäsa" in i tanden och orsaka tandrötan som är mjuk i konsistensen. Patienter märker inte av ett kariesangrepp (asymptomatiskt) och det "luriga" är att det oftast inte syns.

Kariesangreppet är i början bara ytligt. I detta tillstånd räcker det med en god hygien för stoppa processen. Om angreppet har tagit sig för djupt i tanden måste den urborras och förseglas med en fyllning. I värsta fall om den är i kontakt med tandens pulpa eller infekterat hela pulpan kan det kräva rotbehandling eller tandutdragning.

Därav rekommenderas regelbundna undersökningar hos tandläkaren för att i tidigt skede hitta kariesangreppen.

Karies / Hål i tanden.jpg

Riskfaktorer bakom karies

Vissa patienter har störretendens att utveckla karies än andra.  Kariestendensen påverkas av faktorer såsom: 

  • Kolhydratrik kost (obs socker)

  • Kost som klibbar och fastnar i munnen

  • Muntorrhet (obs medicinering)

  • Salivens kvalité

  • Tänder som står trångt vilket gör det svårare att göra rent alla ytor

  • Tandborstning (frekvens och kvalité)

  • Individens "tandkvalité".

  • fluoranvändning

I munnen finns miljontals bakterier och över 400 arter. Bakterierna som orsakar karies (Streptokocker Mutans och Laktobaciller) ska i munfloran vara låg. Kariesbakterier ökar i antal när vi äter mycket kolhydrater. Med hög andel kariesbakterier i munnen är det lättare att utveckla karies. Den kolhydratrika kosten är dessutom ofta "klibbig" och fastnar lättare på tänderna. Av dess enkla anledningar är kolhydratrik kost inte att föredra.

Saliven är en mycket viktig hälsofaktor för munnen och inte minst motverkar karies. Saliv är en komplex kroppsvätska med flertalet egenskaper. Den smörjer mun och hals, den dödar bakterier, den neutraliserar munnen från syra och hjälper oss att njuta av maten. Om vi producerar för lite saliv försvinner ovanstående viktiga funktioner. Vissa patienter har dessutom en saliv som kan innehålla färre av ovannämda faktorer vilket gör att den inte är lika "bra" på att döda bakterier.

Trångställda tänder med stora kontaktytor gör att näring fastnar lättare i små skrymslen och är mycket svårare att göra rent. 

Tandborstning är det absolut viktigaste skyddet mot plack. Det syftar till att vi avlägsnar placket och aldrig får en chans att "jäsa". Det finns ingen munskölj eller tandkräm som kan jämföras med nyttan av att borsta bort plack från tänderna. Tandkräm är en pasta som ska hjälpa till att bort plack. Tandborsteknik bör genomgås med en tandhygienist för att uppnå 100% plackkontroll. 

Tandkvalitén varierar hos olika individer. Vissa patienter födds med en tjockare emalj som har en slät yta medan andra har tunn emalj och mer grov yta. En starkare yta gör tanden mer motståndskraftig mot plack och en slät yta gör det svårare för plack att fastna.

Fluor kan ses som ett lack. Fluor binder till ytan på tänderna och gör den ännu starkare vilket gör tandens yta mer motståndskraftig mot plackets negativa effekter.

Det optimala

I ett idealscenario står tänderna räta och kan lätt borstar rent. Det fastnar inte mycket mat i tänderna. Patienten har en rik salivproduktion och saliven består av rik protein som är bakteriedödande och sköljer bort matrester. Saliven smörjer även ytorna på tänderna vilket gör det svårare för näring att fastna. Patienten äter en lågkolhydratkost som består av naturlig mat som behöver tuggas och bearbetas.

 

Patienten regelbundna rutiner av att borsta tänderna enligt tandhygienistens råd helst med maskinell borste och använder tandtråd och/eller mellanrumsborste med fluortandkräm.

Referenser

Rabi Aho
Leg. Tandläkare & Grundare
Akademitandvården AB
Tandläkare Rabi Aho.jpeg